HTML

diplomahangverseny

Zétényi Tamás diplomahangversenye Zeneakadémia Nagyterme - Liszt Ferenc tér 8. Május 18, hétfö 15:30

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2009.05.12. 22:45 Zétényi Tamás

Egy átiratról

Bartók Béla 1928-ban két kompozíciót írt népi táncok felhasználásával, a Szigeti Józsefnek ajánlott első, illetve a Székely Zoltánnak ajánlott második rapszódiát.

A két műnek több verziója is készült: 'Úgy az 1., mint a 2. rapszódia eredetileg hegedű+zong. (ill. zenekarra) készült; az 1.-t később cellora is átírtam, helyesebben mondva párhuzamosan hegedű+zong. és cello+zong.-ra képzeltem el mindjárt kezdetben; de a cello+zong. leírása később következett be..'  írja Barók 1931-ben.

Azonnal szembeötlő, hogy cselló-verzió csak az első rapszódiából készült, annak dacára, hogy 1930-as levelében így ír: '...[Pablo Casals]Európa szerte játssza a rapszódiámat. Valószínüleg pesti koncertjén is.'  

Ezt felismervén arra gondoltam, hogy érdemes lenne megpróbálni átírni a második rapszódiát is gordonkára.

Ehhez egy egészen egyedülálló helyzet adott, hiszen az első rapszódiában össze lehet hasonlítani Bartók hegedű és cselló változatait, és ennek tanulságait fel lehet használni a máodik rapszódiában.

Így elindulva döntöttem úgy, hogy az eredeti hangnemben írom át a darabot, a hangszerek különböző adottságai ellenére. Bartók verziói voltak a segítségemre abban, hogy például a hegedű különböző díszítő-technikáit hogyan írjam úgy át, hogy a lényeg ne változzon, csak a díszítés kivitelezése; vagy, hogy mikor cseréljen szólamot a zongora jobbkéz a csellóval.

Az interpretációm kialakításában nagy segítséget jelentett Lampert Vera Népzene Bartók Műveiben című könyve, amelynek Cd mellékletén Bartók eredeti gyűjtéseinek fonográf-hengerei vannak digitalizált formában. A felvételeket között szerepel például a huszonkét éves Ion Popovici hegedülése 1914-ből, ahogy a második rapszódia lassújának egy dallamát játssza. Ezt a letisztult zeneiséget és rendkívül gazdag hangszeres kifejezést hallgatva úgy érzem, hogy tiszta forrásból meríthettem.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomahangverseny.blog.hu/api/trackback/id/tr301118228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása