HTML

diplomahangverseny

Zétényi Tamás diplomahangversenye Zeneakadémia Nagyterme - Liszt Ferenc tér 8. Május 18, hétfö 15:30

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2009.05.14. 23:25 Zétényi Tamás

Richard Wagner elmékezete

 Liszt Ferenc 1882 novemberében a szokásos téli tartózkodási helye, Róma helyett Velencébe utazott. Itt lányát, Cosimát, az ő férjét, Richard Wagnert, illetve az unokáit látogatta meg. A család a Canale Grandéra néző Palazzo Vendraminban bérelt egy hatalmas lakosztályt.

A Palazzora azonban a halál leple borult - Wagner ekkor már nagybeteg volt; rendszeresen rohamok kínozták, a napjai meg voltak számlálva.

Eközben csatornákat szelő gondolás gyászmenetek annyira lenyűgözték Lisztet, hogy két, egymással nagyon szoros hasonlóságot mutató elégiát komponált. 'Mintha csak megérzésből komponáltam volna ezt az elégiát Velencében, 6 héttel Wagner halála előtt' - mondta később Liszt.

Van Cosima naplójának egy a halála után talán a lánya által kihúzott bejegyzése, amit sikerült később helyreállítani: '[Wagner] ismét és őszinteségében igen durván kezdett beszélni Apámról. Munkáit "sarjadzó elmebajnak" nevezi. A torz hangzásokból [olvashatatlan rész] kideríteni lehetetlenség.'

 

Wagner nyilván hallhatta, ahogy a Palazzo egy másik szobájában Liszt zongorázik. Lehetséges vajon, hogy a saját gyászelégiáit is hallhatta? És, ha igen, akkor lehet, hogy azokat tartotta egy 'sarjadzó elmebaj' megtestesüléseinek?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomahangverseny.blog.hu/api/trackback/id/tr701122446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása