HTML

diplomahangverseny

Zétényi Tamás diplomahangversenye Zeneakadémia Nagyterme - Liszt Ferenc tér 8. Május 18, hétfö 15:30

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2009.05.13. 22:42 Zétényi Tamás

Az őselemek és a hangszerelés

 Az ókori görög filozófiában négy őselemet különböztettek meg: a tüzet, vizet , levegőt és földet. Ezek az elemek alapvetően fontosak az antik filozófiában, tudományban és orvoslásban, mint a kozmosz tartományai, amelyekben minden létezik, és amelyekből minden ered.

Platón szerint Empedoclestől származik ez a felosztás i.e. 450 körülről. Később ez a négy őselem klasszikus elemek néven a Római Birodalomtól a Középkoron és Reneszánszon át egészen a Felvilágosodásig az európai világnézet szerves részét alkották.

Liszt Ferenc 1874-ben komponált Első Elégiájának a hangszerelése csellót, hárfát, orgonát és zongorát ír elő. A szokatlan hangszerösszeállításnak a nyitja abban a kérdésben rejlik, hogy hányféleképpen lehet egy hangszeren hangot képezni?

Vagy

  1. valamilyen húrnak a súrlódásával - ez a cselló
  2. valamilyen húrnak a megpendítésével - hárfa
  3. valaminek (meg)ütésével - zongora [a zongora húrjait egy a billentyűvel áttételes kalapács üti meg]
  4. valamilyen légoszlop rezgésével - orgona

Innen már csak egy lépés belátni, hogy a súrlódás a tüzet, a pengetés a vizet (cseppek), az ütés a földet (gaiaphone), a légoszlop rezgése pedig a levegőt, mint őselemet jelenítheti meg.

 

A Premiére Élégie Marie Moukhanoff-Kalergis emlékére íródott, aki mind Lisztnek, mind Wagnernak támogatója volt. Az kézirat tanulsága szerint a mű címe eredetileg Schlummerlied im Grabe (Altatódal a sírban) lett volna, ez az első, 1875-ös kiadáskor módosult Elégiára. A mű ősbemutatója Weimarban volt egy Moukhanoff grófné emlékének szentelt emlékkoncerten; a csellószólamot Bernhard Cosmann játszotta, a zongorát a szerző.

 

Liszt maga úgy írt a darabról, hogy az 'inkább álmodozásra, mint előadásra való'.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomahangverseny.blog.hu/api/trackback/id/tr121120291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása